Skip to content

NIU & LIU

På Vackstanäsgymnasiet driver vi Nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) för dig som vill elitsatsa på din idrott samtidigt som du går i skolan. Vi har också idrottsprofiler (LIU). Tänk på att ansökningsförfarandet är lite annorlunda för dessa utbildningar. Läs under respektive sport vad som gäller för ansökan till de olika klubbarna eller förbunden. Gemensamt för alla NIU-utbildningar är att dessa skall sökas innan den 1 dec.

NYHET!

Nu har ni NIU-elever fått en mycket bra ingång till Södertälje Rehab & Specialistcenter som är en välkänd rehabanläggning med hög kompetens.
 
Om skador uppstår så vänder ni er direkt, via mail, till NIU@sodertaljerehab.se
Där kommer ni då få förtur till behandling. I möjligaste mån bokas tiderna för besök på NIU-tid måndag och onsdag förmiddag. Detta gäller under er tid som NIU-elever på Vackstanäsgymnasiet. 
 
Behandling är kostnadsfri för ungdomar under 18 år. Över 18 år är det 250 kr (frikort gäller).

Om kliniken

Södertälje Rehab & Specialistcenter är en klinik som arbetar på uppdrag av Region Stockholm. Vi har förnärvarande 94% av alla specialiserade fysioterapeuter i södra delarna av regionen. De flesta av dessa är specialister inom Idrottsmedicin och vi arbetar idag med klubbar som Hammarby Fotboll i Allsvenskan, Brommapojkarna i Allsvenskan, SBBK i basketligan, Södertelge Volleybollklubb m.fl. Nu den 20-21/10 2023 ska vi certifiera de fysioterapeuter som vill arbeta på OS och VM. Vi har även tillgång till stötvåg, laser, bassäng, svänghjulsträning, Inbody, Alter-G, ultraljud m.m. m.m. och direktkontakt med flertalet av våra landslagsläkare (om inte alla).

NIU Ishockey
(herr & dam)

Södertälje SK:s elithockeygymnasium är certifierat som nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) av Svenska ishockeyförbundet och Riksidrottsförbundet. Under dina tre år på vårt hockeygymnasium kommer du uppleva en lärorik och utvecklande period. Vi följer Svenska ishockeyförbundets riktlinjer för vår verksamhet, men ser den också som en viktig del i den satsning vi gör på juniorhockeyn i SSK för att producera framtida A-lagsspelare. Utbildningen på hockeygymnasiet är inriktad på en praktisk del samt en teoretisk del. Den praktiska utbildningen syftar till att bland annat utveckla din fysiska status, teknik, skridskoåkning och din individuella spelförståelse. Den teoretiska utbildningen omfattar kunskaper i till exempel träningslära, kost, idrottspsykologi och skadeförebyggande träning.

NIU Innebandy

Idrottsspecialisering Innebandy är ett alternativ för dig som vill gå på Vackstanäsgymnasiet och samtidigt göra en satsning på innebandy. Du erbjuds en bred, hälsoinriktad gymnasieutbildning,
samtidigt som du tränar innebandy med erfarna och välutbildade instruktörer. Du får tillgång till en målinriktad innebandyutbildning av hög kvalitet, där du utvecklar alla delar av spelet, såväl tekniska och taktiska som fysiska och mentala egenskaper. Du får chansen att lära dig vad som kommer att krävas av morgondagens innebandyspelare, men också en grund för arbete som Personlig tränare eller fortsatta studier.

NIU Basket

Idrottsspecialisering basket är ett alternativ för dig som vill gå på Vackstanäsgymnasiet och samtidigt göra en satsning på basket. Du erbjuds en bred, hälsoinriktad gymnasieutbildning, samtidigt som du tränar basket med erfarna och välutbildade instruktörer. Du får tillgång till en målinriktad basketutbildning av hög kvalitet, där du utvecklar alla delar av spelet, såväl tekniska och taktiska som fysiska och mentala egenskaper. Du får chansen att lära dig vad som kommer att krävas av morgondagens basketspelare, men också en grund för arbete som Personlig tränare eller fortsatta studier.

LIU Ishockey

Idrottsprogrammet går att kombinera med en Lokal idrottsutbildning (LIU) i ishockey. Detta sker i samarbete med Järna Sportklubb.

LIU Truppgymnastik

Vackstanäsgymnasiet erbjuder från HT23 LIU i truppgymnastik tillsammans med SGSF.

LIU Konditionsidrott

Information om LIU Friidrott och konditionsidrott kommer inom kort.

LIU Simning

Vackstanäsgymnasiet erbjuder lokal idrottsprofil i simning.