Skip to content

Rehabilitering – NIU

Om skador uppstår så vänder ni er direkt, via mail, till NIU@sodertaljerehab.se

Där kommer ni då få förtur till behandling. I möjligaste mån bokas tiderna för besök på NIU-tid måndag och onsdag förmiddag. Detta gäller under er tid som NIU-elever på Vackstanäsgymnasiet. 

Behandling är kostnadsfri för ungdomar under 18 år. Över 18 år är det 250 kr (frikort gäller).

Nedan följer en beskrivning på Södertälje Rehabs verksamhet kopplat mot NIU. Den är beskriven av Anton Reiderstedt som är verksamhetsansvarig:

——————————————————————————————

Södertälje Rehab & Specialistcenter är en klinik som arbetar på uppdrag av Region Stockholm. Vi har förnärvarande 94% av alla specialiserade fysioterapeuter i södra delarna av regionen. De flesta av dessa är specialister inom Idrottsmedicin och vi arbetar idag med klubbar som Hammarby Fotboll i Allsvenskan, Brommapojkarna i Allsvenskan, SBBK i basketligan, Södertelge Volleybollklubb m.fl. Nu den 20-21/10 2023 ska vi certifiera de fysioterapeuter som vill arbeta på OS och VM. Vi har även tillgång till stötvåg, laser, bassäng, svänghjulsträning, Inbody, Alter-G, ultraljud m.m. m.m. och direktkontakt med flertalet av våra landslagsläkare (om inte alla).

”Jag brukar säga att vi arbetar med spelartillgänglighet. Dvs att skador kommer alltid uppstå inom idrott och genom en snabb diagnostik och omhändertagande så får vi spelaren tillbaka på planen så snabbt som möjligt. Vi träffar tyvärr en heldel idrottare som fick ett hugg i baksidan för 3veckor sedan, de har provat att vila och göra någon halvhjärtad rehab men då de kliver ut på planen igen så får de ett bakslag, vilket i min värld innebär att vi har slösat 3v för spelaren, vilket i sin tur oftast är 3 matcher, vilket i sin tur är 9poäng, vilket i sin tur kan vara skillnaden mellan uppflyttning eller inte. Jag tror ni förstår resonemanget.”

Det finns även statistik från Australien som visar att 60-80% av alla ungdomsidrottare slutar direkt eller indirekt pga skador. Det kan vara en direkt skada som ett korsband som inte blir bra. Men det vanligaste verkar vara de indirekta, dvs att man har haft ont i knäna under 2-3år och tillslut är det inte roligt att träna då det alltid gör ont.

Det vi erbjuder er är en direktingång till våra idrottsspecialister. Dvs när en skada händer kan de antingen ringa eller maila så blir de kontaktade samma dag och erbjuden en snabb tid för bedömning och behandlingsupplägg. Vi återkopplar till tränare/ledare med prognos och förhållningsregler och vid behov snabb kontakt med idrottsortoped. Eftersom vi är en ”landstingsklinik” så går alla under 18 år gratis. Över 18år är det 250kr (frikort gäller) eller så löser man det genom försäkringarna.