Skip to content

Naturguide

Studievägskod: NBTRANATGUI-VAC

På Naturbruksprogrammet med inriktning trädgård erbjuder vi dig som är intresserad av natur, friluftsliv och äventyr, profilen Naturguide. Det innebär att du läser stora delar av det en elev på trädgårdsprogrammet läser, men du får också Naturguidningskurserna.

För att koppla utbildningen till verkligheten så gör du dina APL-kurser, totalt 16 veckor i åk 2 och 3, (det arbetsplatsförlagda lärandet) i branschen, hos en naturguide. Naturguidningskurserna läser du i programmet och vi erbjuder en extra vecka mellan åk 1 och 2 och likadant mellan åk 2 och 3. Under dessa veckor får du fördjupa kunskaperna i klättring, mountainbike, vandring, paddling mm. Allt för att lära dig leda, organisera och inspirera andra. 

Licenser och kort som du får möjlighet att ta är bl.a. rött och grönt kort klättring, motorsågskort och fyrhjulingskort.  Du får också 10 körlektioner för B-körkort. Allt för att du skall kunna gå ut och arbeta inom naturturistnäringen när du går ut skolan. 

Jobbmöjligheter

Trädgårdsbranschen behöver folk, efter utbildningen kan du arbeta med skötsel och underhåll av parker och andra utemiljöer, försäljning och rådgivning i garden centers. Det fina med profilen är att du skulle kunna kombinera trädgårdsarbetet med att vintertid arbeta i ett klättercenter, arbeta i fjällvärlden som guide eller skidlärare eller kanske på turistanläggning. Då det är lätt att få grundläggande högskolebehörighet så kan du välja att läsa vidare på högskolan eller yrkeshögskolan.