Skip to content
Vackstanäsgymnasiets elever skapar avtryck in i framtiden

Skolans vision

 Skolans elever växer och blomstrar till sin fulla potential och skapar en meningsfull framtid. De gör avtryck in i framtiden, privat och i samhället. De är en del i att forma en rättvis värld. På våra olika program lär sig eleverna att odla, tillaga, servera och äta näringsriktig, miljövänlig mat, att leva ett hälsosamt aktivt liv och att arbeta med moderna, hållbara material.

Fristående skola utan vinstintressen

Vackstanäsgymnasiet är ett fristående gymnasium med riksintag. Vi är religiöst och politiskt obundna och vi delar inte ut vinst. Skolan har funnits i över 100 år, men har varit gymnasium sedan 1993. Alla våra fast anställda lärare har pedagogisk högskoleexamen.

Kom hit med buss eller bo på internat

Vackstanäsgymnasiet ligger vid sjön Vällingen 8 km från Södertälje och lika långt från Nykvarn. De flesta eleverna reser hit med buss. Från Södertälje går buss 789 enligt turlista som är anpassad till lektionernas start- och sluttid. Nykvarnsbussen passar dagens första och sista lektion och är anpassad efter tågtrafiken på Mälardalsbanan. Långväga elever bor på vårt internat. Vi har ungefär 265 elever från ett 40-tal kommuner.

Skolan är öppen till 22.00

Vi har ett 2 km långt elljusspår samt en modern idrottshall med gym och avancerad styrketräningsutrustning. Alla skolans lokaler är öppna till klockan 22.00 på vardagarna, så att elever kan stanna kvar och arbeta med symaskiner, datorer, gymmet mm. Det utnyttjas mycket, främst av våra boende elever. Här finns också möjligheter att fiska, paddla kanot eller ströva i naturen.

Hela skoldagar nästan helt utan håltimmar

Helhet och sammanhang är viktigt för oss. Vi arbetar därför med långa sammanhängande arbetspass, där kurserna vävs ihop till en större helhet. Arbetsdagen är 08.40-15.45 tisdag-torsdag. På måndagar börjar de flesta elever 10.00 och på fredagar slutar de flesta 14.00, för att våra långväga elever ska kunna ta sig hit och hem i rimlig tid. Skolan arbetar ut mot närområdet och ordnar arrangemang för idrottsföreningar, skolklasser och företag. 

Gratis, vällagad lunch

Vi serverar alltid en gratis, hemlagad lunch i vårt eget restaurangkök. För internatelever ingår även frukost, middag och kvällsmål. Vårt skolkök är KRAV-märkt.

Satsning på hållbarhet

Vackstanäs vill vara en förebild för andra skolor när det gäller hållbarhet. Vi har ett genomtänkt arbete för att minska vår påverkan på miljö och klimat. Vi har en egen odling där mycket av grönsakerna till vår skolrestaurang odlas. Läs mer om odlingen här.

                                   

 

Vår historia

På en udde som skjuter ut i sjön Vällingen ligger gården Vackstanäs. Läget är mycket vackert och miljön präglas av lövskog, granskog samt ängar och åkrar.
1911 köpte makarna Otto och Signe Broms fastigheten Wackstanäs och Ytterby Ö. Lagfarten undertecknades i Södertäljes rådhus den 26 april 1911. Med detta köp förverkligade makarna sin dröm om att starta skola till syfte att “verka för bibringande åt unga kvinnor av insikt och praktisk färdighet i vad som hör till ett lantbrukshems ordnande och skötsel”.

Signe & Tre systrar

I november 1907 anställde Signe Broms en sällskapsdam vid namn Ester Alde, för att hjälpa henne med diverse göromål. Denna Ester skulle senare komma att leda Vackstanäs lanthushållsskola i närmare 30 år. Ester Alde hade två systrar som så småningom också kom att arbeta och bo på Vackstanäs.
Den första elevkullen välkomnades till Vackstanäs år 1915. Vid det laget hade Signe gått bort efter en kort tids sjukdom. Hon hann aldrig se sin dröm om en lanthushållsskola på Vackstanäs bli verklighet. Den 12 april 1915 dog även Otto Broms. Han begravdes sida vid sida med Signe på Tveta kyrkogård. Ester Alde valdes som ordförande för styrelsen efter Ottos bortgång.

Från Gammelgård till Nygård

Så småningom blev det uppenbart att verksamheten behövde fler och för ändamålet bättre anpassade lokaler. Ladugården renoverades och så småningom lyckades skolan samla ihop så pass mycket pengar att Nygård kunde byggas. Nygård är än idag skolans huvudbyggnad. Den har byggts till i många omgångar men skolans elever passerar fortfarande in genom Nygårds huvudentré dagligen.