Skip to content

Vad gör Vackstanäs speciellt?

Det sitter i väggarna – Eller gör det verkligen det?

När man, som vi, har drivit skola länge på en historisk plats är det lätt att tro att känslan och stämningen sitter i väggarna. Det är till viss del sant – men det är många andra saker som man hela tiden måste jobba med för att uppnå. Varm stämning och familjär känsla är något alla måste bidra till dagligen.

Vi bad personal och elever att svara på frågan om vad som gör Vackstanäs speciellt.
Det här är vår sammanställning av svaren vi fick.

Miljön

Många svarade att miljön på skolan och runtom Vackstanäs bidrog på ett positivt sätt till känslan på skolan. Ingav ett lugn. Skolan ligger på ett näs ut i sjön Vällingen och har också en egen ö. Eleverna kan själva låna båtar och besöka ön under årets varmare månader. Många tar och promenader på skolans elljusspår.

Människorna

Många elever svarade att de känner sig sedda och trygga. Skolan har länge arbetat med begreppet social hållbarhet. Det innebär ett inkluderande klimat där det ska finnas plats för alla – alltid. Våra elever på Anpassat gymnasium är integrerade i verksamheten och bidrar på det sättet till ökad förståelse för allas olikhet.

Historia

Vackstanäs öppnade dörrarna för de första eleverna år 1915. Då fanns här bara kvinnor som skulle lära sig att sköta ett lanthushåll. Fredrika Bremer-förbundet blev tidigt delaktig i skolan och på så vis kan man faktiskt säga att jämlikhet sitter i väggarna. Något vi såklart lever efter och är stolta över.

“…Det lilla formatet på skolan gör att alla syns. Här försvinner ingen i mängden. Jag tror det upplevs som en trygghet. Vi har lätt att se om något inte stämmer för en elev. “

Stefan Ruocco – rektor

Maten

För många elever som väljer gymnasium är maten en viktig del och det tycker vi är helt rätt. Vi lagar all mat i vårt eget restaurangkök. Delar av de grönsaker vi serverar kommer direkt från vår egen odling. Det skall smaka gott – men det skall också vara ekologiskt, giftfritt och näringsrikt. Vår matsal är KRAV-märkt. Elever som äter bra presterar bättre.

Internatet

Många elever upplever att internatet är skolans heliga graal; det som gör att det känns hemtrevligt – ja för skolan är ju samtidigt hem åt ungefär 70 personer. Kommer man hit riktigt tidigt så är matsalen full med sömniga tonåringar, kanske iförda morgonrock eller pyjamas, som äter frukost tillsammans. Visst låter det mysigt?
Det tycker vi i alla fall.

Skolan är öppen till 22.00

Eftersom skolan är öppen och bemannad fram till 22.00 varje kväll blir skolan mer än bara skola för eleverna. Den blir ett sammanhang och en gemenskap. Studiestödet kvällstid är öppet för alla elever varje dag. På så sätt spelar det inte så stor roll om man inte är jätteproduktiv ena dagen – det är kontinuiteten som gör skillnaden. Eleverna har också tillgång till gym, syateljé, bildsal osv.